065 551 34 34 office@multiprevodi.com

Translation memory (преводилачка меморија) – су програми који омогућавају “превођење два пута.” То су базе података које садрже претходно преведене  јединице текста. Ако у новом тексту већ постоји  јединица која  већ постоји у бази података, систем је аутоматски додаје у превод. Такви програми значајно чувају време преводиоца, поготово ако се ради са истом врстом текста.

Trados. За време писања овог чланка, ово је један од најпопуларнијих програма Translation memory. Овај програм вам омогућава да радите са МS Word документима, Power Point презентацијама, HTML- документима и датотекама других формата. Trados има могућност вођења глосарија.

Сајт: http://www.translationzone.com/trados.html

Déjà Vu.Такође један од најпопуларнијих програма. Омогућава вам да радите са документима свих популарних формата. Постоје посебне верзије програма за слободне преводиоце-фрилансере и преводилачке агенције.

Сајт: http://www.atril.com/

OmegaT. Има велики број популарних формата, али документи MS Word, Excel, PowerPoint морају бити конвертовани у друге формате. Добра вест је да је програм бесплатан.

Сајт: http://www.omegat.org/

Wordfast. Програм је усмерен пре свега на слободне преводиоце-фрилансере. Постоји неколико верзија програма, укључујући и бесплатне, које су доступне online (Wordfast Anywhere). Сајт: http://www.wordfast.com/

MetaTexis. Омогућава вам да радите са документима главних популарних формата. Нуде се две варијанте програма – MS Word и серверски програм.

Сајт: http://www.metatexis.com/

MemoQ. Функционалност је слична Trados и Deja Vu, а цена програма (за време писања овог чланка) је нижа од популарних система.

Сајт:  http://kilgray.com/

Star Transit. Овај сајт је направљен за превод и локализацију. Тренутно је компатибилан само са О. C Windows.

Сајт: http://www.star-group.net/DEU/group-transit-nxt/transit.html

Wordfisher. Бесплатан систем Translation memory који је креирао професионални преводилац.

Сајт: http://www.wordfisher.com/

Across. Постојe 4 различите верзије програма, који се разликују по обиму функционалности.

Сајт: http://www.across.net/us/translation-memory.aspx

Catnip. Бесплатни програм, “наследник” програма МТ2007.

Сајт:  http://mt2007-cat.ru/catnip/